Dag 5 - Een heerlijk vrije dag
2 augustus 2025 - Tiszaszentimre, Hongarije
De eerste set van 3 werkdagen zit erop. Vandaag hebben we tijd om even uit te rusten en samen te genieten. Hoewel dat genieten even beperkt werd toen er drie glazen in scherven op de grond terecht kwamen. Maar goed, opruimen is zo gebeurd door Erik. Rond 11 uur werd ons een Hongaarse maaltijd voorgeschoteld: aardappelpuree met een stuk kipfilet met kaas erop, geserveerd met een paar rode bieten.
Na deze Hongaarse brunch stonden er weer busjes klaar om ons mee te nemen om het grootste kunstmatige meer van Hongarije te ontdekken, het Tiszameer. De een kon rustig aan het water wennen, de ander werd er met een zet van Joost ingeduwd. Spelletjes in het water, zonnen op het gras, chips eten en vooral veel water drinken. Het is heerlijk met 30 graden. Helaas zaten er wel aparte waterplanten, met heel scherpe doorns. Vooral voor Jan Jaap, Suzanne en Esmee hebben nu last van hun voeten. Jan Jaap heeft geprobeerd met een naald het eruit te krijgen, Suzanne probeerde het met een schaar, Esmee heeft het opgegeven.
Met de bus gingen we op pad naar de volgende bestemming: een rondvaart op het Tiszameer en de Tiszarivier. Twee uur lang zagen we een prachtige omgeving. Het lijkt er op dat er in Hongarije veel minder snoepjes worden gegeten, want de snoepzakken hier zijn jammer genoeg stukken kleiner.
De tochten met de bus verlopen heel verschillend. Bij de een staat Hongaarse muziek aan, bij de ander worden er ernstige gesprekken gevoerd over ‘Wie is mijn favoriete broer?’ Ondanks alles vinden in verschillende bussen mensen de mogelijkheid om een paar minuten bij te slapen.
Na zo’n ontspannen dag is er toch nog wat energie over, dus wordt er nog even een fanatiek potje volleybal gedaan. In de omgeving waar wij verblijven wonen een aantal Nederlanders. Voor vanavond hebben we dan ook een heerlijke pizza besteld bij de Nederlandse pizzeria hier.
Morgenochtend hopen we de kerkdienst van de lokale gemeente mee te maken. Voor deze dienst zijn ook de kinderen van afgelopen week uitgenodigd. We hopen dat zij er ook allemaal kunnen zijn en dat het Evangelie hun hart mag raken. Samen met deze kinderen mogen we ook een paar liedjes zingen die ze afgelopen week hebben geleerd, bijvoorbeeld: Dit is de dag. We kijken uit naar deze dienst en wensen jullie allemaal ook een gezegende zondag!
Gebedspunt:
- Dat de kinderen aanwezig mogen zijn in de kerkdienst en het Evangelie hun hart mag raken
- In de afgelopen dagen is Kiki, een jonge Hongaarse vrouw, veel met ons opgetrokken. Zij hoopt morgen voor het eerst in lange tijd weer naar de kerk te gaan. We willen jullie vragen om voor haar te bidden, dat het haar leven mag veranderen.
Dankpunt:
- Voor een heerlijk ontspannen dag met elkaar
- Voor de onderlinge sfeer die zo goed is en de openheid in persoonlijke gesprekken en Bijbelstudies.